Gulveis i Rotlia
Forleden var vi sammen med gode venner på den årlige turen til Rotlia i Stange kommune for å fotografere gulveis. Det var massevis av den sammen med flere andre arter. Sesongen for hvitveisen var snart over, men det var fortsatt noen å finne. Andre arter som tannrot, trollbær og firblad har jeg ikke tatt bilde av tidligere mener jeg. Trivelig er det og rusle i området og ikke minst kunne sette seg ned med en kopp kaffe.
- Gulveis
- Gulveis
- Tannrot
- Rød jonsokblom
- Hvitveis
- Hegg
- Gjøkesyre
- Trollbær
- Firblad
- Bakkefiol
- Marianøkleblom
- Vårkål
Flere fugler
Det blir en del fuglebilder nå på våren. Å få oppleve et yrende liv av forskjellige fuglearter og derav en stor variasjon av fuglekvitter er bestandig trivelig. Her er det knippe bilder tatt nå i mai stort sett her i nærområdet bortsett fra bildet av blåstrupen som ble tatt i Jotunheimen.
- Svarthvit fluesnapper
- Flaggspett
- Svartspett
- Buskskvett
- Løvsanger
- Rødvingetrost
- Gråtrost
- Horndykker
- Bokfink
- Blåstrupe
- Sivspurv
- Knoppsvane
Brushaner, gråhegrer med mer
Det blir noen turer til Åkersvika og andre vann i nærområdet for å se på fuglelivet. Nytt for meg er brushaner i Åkersvika, moro og få festet de på bildebrikka sammen med ei gråhegre ved landing og letting.
- Brushaner
- Brushaner
- Brushaner
- Brushaner
- Fiskemåke
- Fiskemåke
- Gråhegre
- Gråhegre
- Gråhegre
- Trane
- Brunnakke
- Horndykker
- Kvinender
Mogop
Også i år tok jeg turen til gamle fototrakter i Jordet for og fotografere mogop. Dette er en meget vakker blomst som i stor grad «gjør» våren for meg.
Fugler i april
April er måneden mange av trekkfuglene kommer tilbake; ikke minst de store flokkene av kortnebbgjess setter sitt preg. Men det er også mange flere fuglearter i farta; her er en del som jeg har festet på bildebrikka i april i år.
- Kortnebbgjess
- Kortnebbgjess
- Gråhegre i isen
- Vipeflokk
- Vipe
- Sangsvaner
- Stokkender, sangsvane og kortnebbgjess
- Fasan far passer på fruen
- Fasan
- Staselig kar
- Svartspett
- Knoppsvaner
- Knoppsvane
- Kvinender
- Krikkand
- Krikkender
- Kanadagjess
- Bergirisk
- Rødstrupe
- Rødstrupe
- Jernspurv
- Sivhøne
- Hvitkinngås
- Tjeld
- Gransanger
- Gransanger
Tysbast
Tysbast er de av våre planter som blomstrer tidlig på våren. Vi har noen forekomster i nærområdet vi bruker å følge med på hver vår, og i går så vi at de blomstret.
Tysbast er en svært giftig plante i tysbastfamilien. Det er barken og fruktene som er giftigst. Arten har vakre blomster, som blomstrer tidlig på våren. Blomstene kommer før bladene spretter på busken. Men det helt spesielle er at busken bare har noen blader øverst på stilken eller stilkene, mens det er to til fire sittende blomster, og senere bær, på tidligere bladfester, særlig fjorårets bladfester. De velluktende, rosa blomstene har lange underbegre og fire begerblader, men er uten kronblader. Senere kommer det bærlignende steinfrukter der blomsten var. Disse starter som grønne, og blir deretter røde når de modnes. Fruktene har bare ett frø. Fruktene blir omtrent syv mm store som modne. Frøene blir spredt med dyr, ved at de spiser fruktene. Arten er spesialtilpasset disse dyrene slik at de meget giftige frøene ikke fordøyes. (Wikipedia)
Moralen er derfor: bare se, men ikke røre!
Vårblomster
Vi har bak oss en periode med kaldt vårvær, men fra i går ser det lysere ut med hensyn til sol og varme. Vårblomstene har liksom ikke våget seg helt fram i lyset tidligere; dette preger de bildene jeg legger ut denne gangen. Men fine er de uansett.
- Blåveisknopper
- Blåveisknopper
- Blåveisknopper
- Blåveis
- Hestehov
- Hestehov
- Hestehov
- Bakkefiol
Fuglebilder
Selv om jeg venter på den store «invasjonen» av trekkfugler, er det da alltids noen lyspunkter å se. Bildene denne gangen er fra Atlungstad, Koigen og stranda ved Torp. Spesielt var det å se hvordan et par kråker var etter tjelden og regelrett mobbet den; sikkert ikke så moro for tjelden.
- Stokkand, skjærpiplerke og vintererle, Atlungstad
- Stjertand, Atlungstad
- Vintererle, Atlungstad
- Kanadagjess, Atlungstad
- Gråspurv, Koigen
- Kråke, Koigen
- Sangsvaner, Torp
- Sangsvaner og kvinand, Torp
- Stokkandpar, Torp
- Kråka er fristet til å erte tjelden…
- …og rykker litt i halefjærene…
- …det var ikke meg…
- …endelig litt fred å få tenker tjelden.
Fjell, dyr og fugler i Elgå
Denne gangen viser jeg noen bilder fra Elgå-turen sist uke. Det var mye liv av elg og rådyr i og rundt grenda. Under en kjøretur til hyttefeltet så vi 6 elger samt flere inne i grenda. Det ble også noen fjellbilder; bl.a. ett som viser hvor små vi mennesker er i den store naturen.
- Storslåga
- Parti i Herbensen
- Menneskene blir små i naturen
- Elgågrenda, dronefoto
- Skog og skygge, dronefoto
- Ekorn på Båtstø
- Granmeis på Båtstø
- Elg
- Elg
- Rådyr
- Rådyr
- Orrhøner, til sammen 12 stk på Båtstø
- Orrhøner
Elgåtur
Det er som regel alltid noe å feste på bildebrikka på turer opp til; og under opphold på «hytta» på Båtstø i Elgå; så også denne gang. Først passerte vi en flokk rådyr på Engersjøen for så å ta det obligatoriske bildet av Sølen fra Femundlandet. I Elgå fant vi også noen rådyr, og noen kamerabilder og dronebilder fra nærområdet hører også med.
- Rådyr på Engersjøen
- Sølen
- Rådyr i Elgå
- Djup snø for rådyra
- Båtstø, dronebilde
- Fyrtårnet ved Båtstø, dronebilde
- Elgå, dronebilde